Norint sėkmingai įdiegti vietinį produktą į tarptautinę rinką, reikia labai gerai pažinti vietinių žmonių poreikius, vartojimo ypatumus. O tai geriausia padaryti per istoriją, kultūrą ir tradicijas. Taigi nieko nelaukę susisodinome mokinius ir mokytojus iš Ispanijos, Rumunijos, Italijos ir Lenkijos į autobusą ir vykome į senąsias sotines – Kernavę bei Trakus. Susipažinus su gyventojų  poreikiais bei vartojimo ypatumais praeityje, lietuviško sūrio mugė Veršvų gimnazijoje pakvietė susipažinti ir paragauti ne tik įvairių rūšių tradicinio lietuviško varškės sūrio, bet ir rumuniško medaus, lenkiškos duonos, ispaniško alyvuogių aliejaus bei itališkų Verdelo rūšies citrinų.

Mugėje apsilankė bei mokinius pasveikino Kauno miesto tarybos narė Edita Gudišauskienė ir Švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Vilija Adaškevičienė. mugės dalyvius maloniai nudžiugino liaudies meistrai iš Panevėžio, kurie pristatė molinius indus, kurie buvo naudojami senovėje (kartais dar ir dabar) pieno produktams laikyti ir vedė mokiniams edukaciją apie molinių indų žiedimą, dekoravimą. Kiekvienas mokinys bei mokytojas turėjo galimybę išbandyti indų žiedimo amatą bei išsidekoruoti savo molinį dubenėlį, kurį išžiestą nuvešime svečiams vykdami į kitas mokymo(si) veiklas.

VDU verslumo mokslinės laboratorijos vadovė Aistė Čapienė pakvietė visus apsilankyti universitete ir susipažinti su mokslo srities naujovėmis. Mokiniai turėjo galimybę naudodamiesi įvairiomis mobiliosiomis programėlėmis nustatyti maistingųjų medžiagų kiekį produktuose, išmatuoti raumenų masę. Tam, kad geriau pažintume varškės sūrį, nutarėme pereiti visą netrumpą sūrio kelią – nuo karvės, besiganančios pievoje, iki sūrio, padėto ant pusryčių stalo.

Po viešnagės universitete Šakių rajone, Girdžiūnų kaime, mus pasitiko vienos iš moderniausių karvių fermų Lietuvoje savininkas Adomas Stanaitis ir maloniai pakvietė pasisvečiuoti „pas karves“. Batus gelbėjo specialios šeimininko pasiūlytos „šlepetės“, tačiau mūsų jautrioms miestietiškoms nosytėms čia buvo nekas. Suvokėme, kad tas mūsų lietuviškas sūris ne tik saldžiu pienu kvepia. Nors, turime pripažinti, truputį ir pavydėjome toms karvėms – erdvi ferma, ventiliatoriai,  robotas valytuvas, nuolat zujantis po grindis, netgi šonus joms specialūs šepečiai pakaso. O jau tie ką tik gimę veršiukai tokie meilučiai pasirodė. Kaip ir netiesiogiai pasimelžę pieno vykome į Ritinių bendrovės sūrių namus gaminti lietuviško sūrio. Turime pasakyti – ne tik sūrį susispaudėme, bet ir sviestą pavyko susimušti. O jau gardumėlis, ypač kai pats savo rankomis viską pasidarai. 

Pažinę lietuvišką varškės sūrį bei jo kelią iki stalo, toliau kibome į darbus. Mūsų tikslas – tarptautinė kompanija bei sėkminga jos veikla. Mes juk „verslininkai“, mes juk norime būti sėkmingi. Reikia reklamuoti savo tarptautinę įmonę  „Europe in One Bite“. Dirbdami mišriose tarptautinėse grupėse sukūrėme videoreklamas, pavyko net penkios: visos skirtingos, visos originalios bei tokios įdomios, kad spręsti, kuri bus pagrindinė, nė nebandėme, vadovavomės nuostata – penkios geriau negu viena.

Kompanija sukurta, logotipas yra, netgi videoreklamą turime, pats laikas planuoti logistiką. Taigi vykstame pasižvalgyti ir pasisemti žinių šioje srityje į „NTG Logistics LT“ Kaune, kur mus maloniai pasitinka įmonės savininkas bei vadovas Vytautas Vaitkus ir kartu su savo komanda atskleidžia logistikos paslaptis. Sena gera tiesa pasitvirtino – geriau vieną kartą pamatyti negu šimtą kartų išgirsti.

Savaitė prabėgo greitai ir turiningai, laisvalaikį leidome Kauno gimtadienio dienų renginiuose, žaidėme boulingą, pramogavome „Uno“ nuotykių parke, netgi pikniką susiorganizavome. Susidraugavome, išlydint svečius Kaunas skendo ašarose. Bet tai dar kartą patvirtina: tarptautiniai projektai – jėga, susitiksime rudenį Lenkijoje.  Juk „Erasmus+“ mokyklų mainų partnerysčių projektas „School Entrepreneurship. An Adventure Looking at the Future of Europe“ dar tik spėjo įsibėgėti. Laukia nauji susitikimai, naujos patirtys, nauji išgyvenimai ir emocijos, tolimesnis tarptautinės simuliacinės įmonės vystymas bei plėtojimas, pažinimo ir atradimo džiaugsmas, augimo, tobulėjimo galimybės.